Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Przygotowanie
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek.
- Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.
- Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach na głębokość 1 cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie.
- Siekamy drobno pietruszkę, wrzucamy ją do miseczki i mieszamy z łyżką oleju kokosowego oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Uzupełniamy kieszonki w rybie nadzieniem. Wypełnioną rybę solimy z zewnątrz po obu stronach i wrzucamy do piekarnika na warzywa.
- Warzywa do tego czasu powinny być już przyrumienione. Pieczemy całość jeszcze 15 min (warzywa 45 min, ryba 15 min).
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
Dorsz
- Dorsz atlantycki (świeży) (150 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Warzywa
- Burak (105 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Czosnek (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.