Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Przygotowanie
Puree:
- Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki
- Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie
- Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu
- Zmiksować na puree
Szpinak:
- Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażarki i położyć na sicie, żeby woda odciekła (najlepiej na noc)
- Cebulę i czosnek obrać
- Pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać tłuszcz
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dokładamy odcedzony szpinak
- Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej
- Mieszamy i dusimy 5 min
Dorsza w kokosie:
- Dorsza posolić i popieprzyć
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
- Obtaczamy rybę z obu stron w mące kokosowej
- Smażyć rybę po 6 – 7 min z każdej strony na małym ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twoje aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
Purée marchewkowo-selerowe
- Seler korzeń (60 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Szpinak
- Szpinak (200 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Dorsz panierowany w kokosie
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Mąka kokosowa (48 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.