Dorada duszona w pomarańczach
Dorada duszona w pomarańczach
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C
- Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności
- Skrobiemy nożem łuski „pod włos”
- Płuczemy rybę w zimnej wodzie
- Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Solimy, pieprzymy z każdej strony i w środku
- Lekko nacinamy na skos skórę w kilku miejscach
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, kładziemy rybę
- Smażymy 4 min z jednej strony na średnim ogniu
- Obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
- Dodajemy pomarańcze, wino i miód
- Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika na 20 min (jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, to przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy)
- Wyjmujemy patelnię/naczynie z piekarnika, przekładamy rybę na talerz
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję przygotowania dorady oraz przepisy na domowej roboty sosy vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (480 g)
- Dorada (świeża) (170 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.