fbpx
Szukaj
open close

Dorada duszona w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc777160a-ad5a-4a2b-b1e4-c477b147d757
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorada duszona w pomarańczach

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C
  • Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności
  • Skrobiemy nożem łuski „pod włos”
  • Płuczemy rybę w zimnej wodzie
  • Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Solimy, pieprzymy z każdej strony i w środku
  • Lekko nacinamy na skos skórę w kilku miejscach
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, kładziemy rybę
  • Smażymy 4 min z jednej strony na średnim ogniu
  • Obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomarańcze, wino i miód
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika na 20 min (jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, to przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy)
  • Wyjmujemy patelnię/naczynie z piekarnika, przekładamy rybę na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję przygotowania dorady oraz przepisy na domowej roboty sosy vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomarańcza (480 g)
  • Dorada (świeża) (170 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do (…)

WIĘCEJ >

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na (…)

WIĘCEJ >