Domowe chipsy ziemniaczane
Domowe chipsy ziemniaczane
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. C
- Ziemniaki oskrobujemy i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie przenosimy ziemniaki do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi
- Po tym czasie ziemniaki odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (pieprz) i obracamy plasterki tak, aby były równomiernie obtoczone
- Następnie układamy ziemniaki w formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupkie i złociste)
- W połowie pieczenia obracamy ziemniaki na drugą stronę, aby się równo zarumieniły
- Po tym czasie wyciągamy ziemniaki do ostygnięcia
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Do miski wlewamy śmietanę i sos chili, dodajemy paprykę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Sos chili (słodki) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.