fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbcfa0ea4-dead-4797-82fb-b8d0d4b5e293
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowe chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. C
  • Ziemniaki oskrobujemy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie przenosimy ziemniaki do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi
  • Po tym czasie ziemniaki odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (pieprz) i obracamy plasterki tak, aby były równomiernie obtoczone
  • Następnie układamy ziemniaki w formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupkie i złociste)
  • W połowie pieczenia obracamy ziemniaki na drugą stronę, aby się równo zarumieniły
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki do ostygnięcia
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Do miski wlewamy śmietanę i sos chili, dodajemy paprykę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, (…)

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło (…)

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na (…)

WIĘCEJ >