Domowa musztarda
Domowa musztarda
Przygotowanie
- Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje.
- Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy. Przechowujemy w lodówce.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz sporządzić także żółtą musztardę, która jest łagodniejsza w smaku (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Gorczyca żółta – ziarno (100 g)
- Gorczyca czarna – ziarno (100 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (100 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.