Dip z pesto i pieczoną papryką
Dip z pesto i pieczoną papryką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć)
- Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, wkładamy do torby foliowej i zostawiamy do ostygnięcia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Gdy papryki ostygną – ściągamy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy miąższ do robota kuchennego
- Dodajemy tłuszcz, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki oraz ocet i miksujemy na gładką masę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski z serem przenosimy masę paprykową, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki
- Z kromek odcinamy skórki i kroimy kromki na małe trójkąciki
- Następnie układamy trójkąciki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (po ok. 5 minutach obracamy trójkąciki na drugą stronę)
- Trójkąciki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (300 g)
- Chleb żytni na zakwasie (140 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet winny (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.