Dip z karczochami i szpinakiem
Dip z karczochami i szpinakiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
- Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
- Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
- Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
- Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Szpinak (90 g)
- Karczoch w zalewie (75 g)
- Cebula (50 g)
- Woda (50 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.