Dip z czerwonej papryki
Dip z czerwonej papryki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją)
- Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
- Z papryk usuwamy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy papryki na kawałki
- Chleb drobno kroimy (najlepiej żeby był z poprzedniego dnia)
- Orzechy grubo siekamy
- Papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy chleb, orzechy (włoskie), przecier, sok z cytryny, cukier, połowę tłuszczu oraz przyprawy (kmin) i dokładnie miksujemy
- Masę przenosimy do miski, dodajemy orzechy (pistacje) i dokładnie mieszamy
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Chlebki kroimy na trójkąty i smarujemy tłuszczem, po czym układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Następnie wykładamy chlebki na metalowy ruszt do ostygnięcia
- Chlebki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (690 g)
- Pita (280 g)
- Orzech włoski (200 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.