Dip z ciecierzycy z ziołami
Dip z ciecierzycy z ziołami
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (zostawiamy ok. 3 łyżki płynu z gotowania)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Ciecierzycę przenosimy do blendera, dodajemy pozostałe składniki (poza zieleniną i słodką papryką) i całość dokładnie blendujemy
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do masy i mieszamy
- Dip posypujemy przyprawami (słodką papryką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Tahini (35 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.