Deser ryżowy z cynamonem
Deser ryżowy z cynamonem
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy
- Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Do rondla dolewamy śmietanę i mieszamy
- Formę do pieczenia wykładamy dwoma warstwami folii kuchennej, przekładamy do niej masę ryżową i wkładamy do zamrażarki na ok. 8 godz.
- Po tym czasie wyciągamy formę z zamrażarki i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby deser lekko zmiękł
- Następnie kroimy deser w plastry i podajemy z kawałkami brzoskwiń oraz z miodem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (750 ml)
- Ryż basmati (220 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Masło (7 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.