Czekoladowy pudding
Czekoladowy pudding
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wsypujemy 2/3 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, do momentu powstania kremowej masy
- Do masy wybijamy jaja i dokładnie miksujemy
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz połowę kakao i mieszamy
- Następnie małymi porcjami wsypujemy mieszankę z mąką i wlewamy mleko do utartej masy i całość dokładnie mieszamy na gładką masę
- Masę wlewamy po równo do kokilek
- Do dzbanka wsypujemy pozostały cukier i kakao, wlewamy wrzątek i dokładnie mieszamy
- Następnie przelewamy mieszankę ostrożnie do kokilek z puddingiem
- Kokilki kładziemy na głęboką formę i wlewamy do niej do połowy wysokości kokilek wodę
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Woda (375 ml)
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Masło (50 g)
- Kakao w proszku (50 g)
- Proszek do pieczenia (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.