Cytrynowy dżem z cukinii
Cytrynowy dżem z cukinii
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
- Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka
- Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości)
- Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z cytryny oraz galaretkę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Tak przygotowany dżem gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
- Gorący dżem przelewamy do słoików i zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dżemu z dyni.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1500 g)
- Cukier trzcinowy (220 g)
- Woda (80 ml)
- Cytryna (80 g)
- Galaretka cytrynowa (75 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.