Cytrynowe omułki po meksykańsku
Cytrynowe omułki po meksykańsku
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki
- Omułki dokładnie oczyszczamy
- Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy cebulę i zagotowujemy
- Dodajemy omułki i ponownie zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
- Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
- Omułki nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną oraz plastrami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (2250 g)
- Wino białe wytrawne (500 ml)
- Cebula czerwona (420 g)
- Woda (250 ml)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
- Pieprz czerwony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.