Curry z ziemniaków i kalafiora
Curry z ziemniaków i kalafiora
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Pomidory kroimy w większą kostkę
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z ziemniakami i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy imbir i przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i garam masalę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy pomidory, kalafior i groszek, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań curry.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (400 g)
- Kalafior (400 g)
- Pomidor (340 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Garam masala (3 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.