Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą
Przygotowanie
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
- Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
- Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
- Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
- Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
- Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Ciecierzyca – ziarno (250 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cytryna (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.