Cukiniowo – bazyliowy omlet
Cukiniowo – bazyliowy omlet
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem.
- Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na patelnie.
- Jajka mieszamy z bazylią (można też całość zmiksować blenderem).
- Jajeczną masę wlewamy na podsmażone warzywa.
- Omlet smażymy z dwóch stron wedle upodobań.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeżeli omlet nie chce się obrócić, można zmniejszyć ogień i przykryć go pokrywką – w ten sposób góra zetnie się bez konieczności obracania.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Cebula (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.