Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto
Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto
Przygotowanie
- Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki.
- Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschło.
- Przygotować sos pesto: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- „Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sos powinien mieć dość gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki – dosypujemy trochę więcej parmezanu, jeśli za gęsty – dolewamy odrobinę oliwy.
Autor
Lista składników
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ser Parmezan (15 g)
- Bazylia (świeża) (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Mięta (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Makaron
- Cukinia zielona (600 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.