fbpx
Szukaj
open close

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1042f655-f15c-417d-960c-693b042abc4b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy
  • Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego (wydrążoną częścią do góry), przyprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Pomidory i oliwki drobno siekamy
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy pomidory, oliwki, mięso oraz kaszę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zawartość miski i jeszcze raz wszystko dokładnie razem mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy cukinię, do niej nakładamy przygotowany farsz i wkładamy cukinię z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, faszerowanych warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Indyk mięso mielone (250 g)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, (…)

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy (…)

WIĘCEJ >