Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym
Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż zrobi się złotobrązowa)
- Następnie ściągamy z patelni cukinię i odkładamy na talerz
- Na patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy przyprawy (majeranek), pomidory oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Zieleninę (miętę i natkę) drobno siekamy
- Cukinię przenosimy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie przez ok. 2 minuty
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.