Cukinia nadziewana farszem bolońskim
Cukinia nadziewana farszem bolońskim
Przygotowanie
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut
- Dodajemy posiekaną zieleniną i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cukinię nadziewamy farszem i kładziemy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy cukinię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.
Cukinię możesz opcjonalnie posypać serem, a na wierzch położyć pomidory.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (450 g)
- Pomidor w puszce (200 g)
- Wołowina mięso mielone (150 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.