fbpx
Szukaj
open close

Cukinia marynowana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb5dff22-3744-49ef-9875-b9722acf5531
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cukinia marynowana

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Następnie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry cukinii i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia)
  • Zarumienione plastry cukinii przenosimy do miski, polewamy tłuszczem z czosnkiem i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy cukinię do lodówki na ok. 2-3 godz., do zamarynowania

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (45 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cukinia kiszona

Przygotowujemy słoiki Cukinię kroimy w słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki) W garnku zagotowujemy wodę Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Cukinia małosolna

Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół plastry (końcówki odcinamy) Kawałki cukinii układamy w słoikach, dodajemy koper, czosnek (…)

WIĘCEJ >

Cukinia kiszona z imbirem

Cukinię kromy w słupki lub w pół plastry i układamy do słoików Imbir z czosnkiem obieramy W garnku zagotowujemy wodę (…)

WIĘCEJ >

Cukinia z czosnkiem w oliwie

Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy cukinię i lekko prażymy Do miski (lub szklanki) wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Cukinia w curry z octem

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, mieszamy i całość gotujemy przez ok. (…)

WIĘCEJ >