Crème brûlée z mango
Crème brûlée z mango
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki
- Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
- Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy 1/3 ilości cukru i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty
- Mleko z cukrem cały czas mieszamy, a gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy białka i ubijamy
- Cały czas ubijając stopniowo dolewamy mleko
- Dodajemy masę z mango, dokładnie mieszamy i przelewamy masę do kokilek
- Formę napełniamy wodą do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut, aby masa stężała
- Po tym czasie ściągamy kokilki z formy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz.
- Do rondla wsypujemy pozostały cukier, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa ściemnieję (nie mieszamy)
- Krem polewamy syropem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mango (560 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Cukier trzcinowy (225 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Jajo białko (60 g)
- Woda (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.