Clafoutis ze szczawiem
Clafoutis ze szczawiem
Przygotowanie
Szczaw
- Liście odrywamy od łodyżek, duże liście rozrywamy wzdłuż na pół
- Następnie liście dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy nożyczkami
- Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szalotki i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy szczaw i przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minuty (do momentu, aż płyn odparuję)
Ciasto
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, wybijamy jaja i stopniowo dolewając mleko, mieszamy rózgą kuchenną, aż ciasto będzie gładkie
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, rozkładamy w nim szczaw i zalewamy ciastem
- Następnie stawiamy naczynie na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szczawiem.
Autor
Lista składników
Szczaw
- Szczaw (250 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Ciasto
- Mleko krowie (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka orkiszowa (20 g)
- Mąka ziemniaczana (20 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.