fbpx
Szukaj
open close

Cielęcina z serem po parmeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88834b99-61ab-4fdf-a821-8d49b1362862
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina z serem po parmeńsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (pieprz i sól) i mieszamy, do drugiej wlewamy białka i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej ścieramy na drobnych oczkach tarki ser (parmezan), dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, na mięso nakładamy sos oraz ser (mozzarellę) i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

To danie możemy podawać z różnymi dodatkami np. frytkami lub ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (800 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cielęcina z szynką i ziołami

Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i (…)

WIĘCEJ >

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Pulpety cielęce Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) (…)

WIĘCEJ >