fbpx
Szukaj
open close

Ciasto z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c495d887e-eab3-4c35-9a50-f2815fef94ef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie

  • Rabarbar kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla
  • Dosypujemy cukier trzcinowy, dolewamy sok z pomarańczy oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż rabarbar się rozpadnie)
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier biały i ucieramy do momentu, aż otrzymamy gładką masę
  • Następnie wybijamy do masy po kolei jaja i ucieramy
  • Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy starty imbir i mieszamy
  • Dolewamy maślankę, dokładnie rozrabiamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem i lekko smarujemy tłuszczem
  • Na blachę nanosimy połowę ciasta, na ciasto rabarbar i drugą połowę ciasta
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Ciasto oprószamy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rabarbar (1000 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone (…)

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >