fbpx
Szukaj
open close

Ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82ea546a-499a-4f0e-befa-a0181db692b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę cukru pudru, dolewamy wodę i podgrzewamy na dużym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka zmiękną, ale nie stracą kształtu)
  • Podczas gotowania kilka razy mieszamy owoce, aby się nie przypaliły
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową i imbir)
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dodajemy pozostały cukier puder, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
  • Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi
  • Połowę ciasta wlewamy na dno formy, układamy na niej jabłka i rodzynki, polewamy drugą połową ciasta i oprószamy cukrem
  • Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45-50 minut
  • Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (720 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Woda (30 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto cynamonowo-orzechowe

Orzechy siekamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę smarujemy tłuszczem (olejem rzepakowym) i wykładamy papierem do pieczenia Do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >