fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto pomarańczowe z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c79bf039c-cb1e-4653-874d-67ac995feb46
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto pomarańczowe z makiem

Przygotowanie

  • Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy
  • Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez następne ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy pomarańczę z wody i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Z pomarańczy odcinamy czubki i przekrajamy owoce na pół
  • Następnie usuwamy pestki i wkładamy owoce (razem ze skórką) do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki
  • Dosypujemy orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
  • Stopniowo dodajemy jaja, miksując po przez kilka sekund po każdym z nich, aby dobrze połączyć składniki
  • Dosypujemy mak i mieszamy
  • Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomarańcza (480 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Migdał (250 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło (15 g)
  • Mak zmielony (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >