Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Przygotowanie
Ciasto
- Jaja wybijamy do miski i miksujemy do momentu podwojenia objętości (jaja powinny mieć temp. pokojową)
- Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta
- Wciąż ubijając dolewamy cienkim strumieniem tłuszcz
- Marchewki z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe, suche składniki i mieszamy
- Suche składniki przesypujemy do miski z marchewką i całość dokładnie mieszamy
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wylewamy równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do suchego patyczka)
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Gdy ciasto jest całkowicie ostudzone – przekrajamy je poziomo na dwie części
- Na dolną część ciasta nakładamy połowę kremu, przykrywamy górną częścią ciasta i nakładamy drugą połowę kremu
- Wierzch ciasta możemy udekorować posiekanymi orzechami
- Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Krem orzechowy
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i ubijamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu podwojenia objętości)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z marchewką.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Marchew (200 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Jabłko (90 g)
- Orzech pekan (50 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Krem orzechowy
- Ser Mascarpone (250 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (80 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.