Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Przygotowanie
- Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach
- Do żółtek dodajemy miód i miksujemy
- Żółtka z miodem przelewamy do miski z marchewką
- Do miski dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem, przelewamy ciasto i równomiernie rozkładamy
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Marchew (300 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Miód lipowy (70 g)
- Orzech laskowy (70 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.