fbpx
Szukaj
open close

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

Przygotowanie

  • W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.
  • W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści, wlewamy płynną mieszankę do mąki i mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.
  • Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucamy bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blendujemy wszystko na idealnie gładką masę.
  • Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.
  • Czekam, aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki, aż masa się zetnie.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast z użyciem batatów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Batat (460 g)
  • Śmietanka kokosowa (300 g)
  • Mąka kokosowa (130 g)
  • Woda (130 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (110 g)
  • Miód lipowy (75 g)
  • Karob (60 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)
  • Żelatyna – listki (5 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon mielony (2 g)

Purée z dyni

  • Dynia (120 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z (…)

WIĘCEJ >