fbpx
Szukaj
open close

Ciasto bananowe z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b75f7bd-9a98-47b4-ba21-1ee28da37ee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto bananowe z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając
  • Na końcu dodajemy rozgniecione banany i lekko mieszamy
  • Dodajemy połowę śmietany oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy drugą połowę śmietany oraz mąki i ponownie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy, przenosimy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto przenosimy do tortownicy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy
  • Na ciasto nakładamy ser i posypujemy wiórkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Banan (240 g)
  • Ser Mascarpone (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki Orzechy grubo siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >