Ciastka z owocami na ciepło
Ciastka z owocami na ciepło
Przygotowanie
- Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości)
- Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy zawartość miski do rondla i stawiamy na średnim ogniu
- Dolewamy pozostałą wodę, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Każdy płat ciasta kroimy na 4 równe kwadraty
- Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę nadzienia, a brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem
- Sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, zaginając jeden nad drugim na kształt koperty
- Każde ciastko smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem i kładziemy na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut
- Gotowe ciasta posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (102 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Masło (60 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Mąka orkiszowa (18 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.