Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym
Przygotowanie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciastek, aby się schłodziła
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści, a mieszanina będzie gładka
- Następnie zwiększamy ogień i gotujemy masę jeszcze przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy kakao, ekstrakt z wanilii, masło orzechowe oraz płatki owsiane i dokładnie łączymy składniki
- Nabieramy po łyżce masy i kładziemy na schłodzoną blachę do pieczenia
- Blachę z ciastkami wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 ciastka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
- Kakao w proszku (50 g)
- Wanilia – ekstrakt (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.