Ciastka owsiane z orzechami
Ciastka owsiane z orzechami
Przygotowanie
- Daktyle wrzucamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i blendujemy na jednolitą masę
- Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Do tłuszczu dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę (najlepiej o wymiarach 12 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po ostygnięciu kroimy ciastka na kwadraty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (110 g)
- Woda (100 ml)
- Masło (80 g)
- Mąka gryczana (70 g)
- Daktyl (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Orzech laskowy (20 g)
- Orzech nerkowca (20 g)
- Orzech włoski (20 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.