fbpx
Szukaj
open close

Ciastka cappuccino w filiżankach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fa3f15b-b098-4c38-b134-ccd08ba99847
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka cappuccino w filiżankach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa)
  • Wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, wlewamy mleko z kawą i dokładnie mieszamy składniki na gładką masę
  • Ciasto nakładamy do filiżanek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gdy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy – wyciągamy filiżanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Białko ubijamy, po czym dodajemy do niego cukier puder i ubijamy na sztywno
  • Pianę nakładamy na każde ciasto i posypujemy przesianym przez sitko kakao

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Kawa (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciastka z owocami na ciepło

Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości) Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 (…)

WIĘCEJ >

Ciastka ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem (…)

WIĘCEJ >