Ciasteczka z tapioki
Ciasteczka z tapioki
Przygotowanie
- Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
- Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
- Studzimy
- Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
- Dodajemy mleko kokosowe i sól
- Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
- Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
- Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
- Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
- Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
- Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
- Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
- Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
- Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (200 g)
- Mleko kokosowe (75 ml)
- Cukier kokosowy (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.