Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan
Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby powstały wiórki
- Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z wiórkami
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i dokładnie ucieramy
- Jajo roztrzepujemy i dolewamy do miski z cukrem
- Dosypujemy przesianą przez sitko mąkę, wiórki czekoladowe oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy
- Łyżką nakładamy okrągłe porcję ciasta na blachę, pozostawiając spore odstępy
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż nadbiorą złotobrązowego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (140 g)
- Masło (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Orzech pekan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.