Ciasteczka rybne po tajsku
Ciasteczka rybne po tajsku
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę
- Dodajemy pastę curry, wybijamy jajo i całość ponownie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy fasolkę oraz zieleninę i mieszamy
- Z masy rybnej formujemy równej wielkości kulki (z 0,5 kg ryby powinno wyjść ok. 12 kulek)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem (najlepiej jeśli będzie to forma do pieczenia babeczek)
- Do zagłębień w formie wkładamy rybne kulki, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 15 minut
- Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier i podgrzewamy, aby rozpuścić cukier (stawiamy miskę nad rondlem z wrzątkiem i mieszamy)
- Gdy sos ostygnie dodajemy zieleninę oraz sok z limonki i mieszamy
- Ogórki polewamy sosem, a obok ogórków nakładamy ciasteczka, które skrapiamy sosem chili
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
- Ogórek gruntowy (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Sos chili (słodki) (20 g)
- Pasta curry czerwona (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.