Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe
Przygotowanie
- Płatki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (aby uniknąć przypalenia)
- Do garnka wkładamy tłuszcz, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści
- Do składników płynnych przesiewamy mąkę, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy
- Blachę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
- Masę przenosimy na papier i równomiernie rozprowadzamy
- Po ostygnięciu masy – wkładamy blachę do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Ciasto kroimy na niewielkie kwadraty (lub prostokąty)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (250 g)
- Płatki migdałowe (150 g)
- Masło (100 g)
- Woda (70 ml)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.