Ciasteczka kokosowo-owsiane
Ciasteczka kokosowo-owsiane
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz płatki owsiane i mieszamy
- Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy syrop i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
- Sodę rozpuszczamy z wrzątkiem, po czym energicznie łączymy ją z tłuszczem – masa powinna się spienić
- Masę wlewamy do przygotowanych, suchych składników i dokładnie łączymy
- Łyżką nakładamy ciasto na blachy formując spłaszczone ciasteczka
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami)
- Po tym czasie przenosimy ciastka na metalowy ruszt do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 6 ciastek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (100 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Syrop klonowy (30 g)
- Woda (15 ml)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.