Ciasteczka jaglane
Ciasteczka jaglane
Przygotowanie
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia
- Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski
- Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy
- Tłuszcz ucieramy na puszysty krem, dodajemy pastę sojowo-słonecznikową, syrop oraz przyprawy i całość dokładnie miksujemy (przez ok. 3 minuty)
- Dodajemy mąki i dokładnie mieszamy
- Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z uzyskanej masy formujemy małe ciasteczka i układamy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Mąka jaglana (200 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Mąka ziemniaczana (120 g)
- Syrop klonowy (120 g)
- Rodzynki (120 g)
- Woda (100 ml)
- Pestki słonecznika obrane (50 g)
- Mąka sojowa (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.