Ciasteczka bakaliowe
Ciasteczka bakaliowe
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
- Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy na ok. 15-20 części
- Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie lekko rozpłaszczamy
- Tak przygotowane ciastka układamy na papier (w dość dużych odstępach, ponieważ ciastka podczas pieczenia będą rosły)
- Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Płatki orkiszowe (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło (150 g)
- Mąka orkiszowa (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Śliwka suszona (50 g)
- Orzech laskowy (30 g)
- Orzech włoski (30 g)
- Migdał (30 g)
- Żurawina suszona (30 g)
- Morela suszona (30 g)
- Jabłko suszone (15 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.