Chutney paprykowy
Chutney paprykowy
Przygotowanie
- Papryki kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy)
- Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne
- Miąższ z jabłek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Do rondla wkładamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz. (do momentu, aż płyn odparuję)
- Zawartość rondla przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte chutney wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Autor
Lista składników
- Ocet winny (250 ml)
- Jabłko (180 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Imbir korzeń (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.