fbpx
logo
Szukaj
open close

Chutney morelowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc10cfcd-bd1c-44da-a416-11e23e1b7125
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chutney morelowy

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Morele kroimy na pół i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę
  • Z papryki usuwamy nasiona i białe błonki, a następnie kroimy paprykę w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy jabłko w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
  • Do garnka wkładamy wszystkie składniki i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie zawartość garnka gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. (do czasu, aż płyn odparuję), co jakiś czas mieszając
  • Jeśli płyn odparuje szybciej niż w 1 godz., to dolewamy wodę, aby nie skracać czasu gotowania
  • Gotowe chutney przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na min. 24 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chutney.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Morela (600 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (300 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chutney paprykowy

Papryki kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy) Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Miąższ z jabłek kroimy (…)

WIĘCEJ >