Chrupiący kurczak z parmezanem
Chrupiący kurczak z parmezanem
Przygotowanie
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie rozprowadzamy mieszankę na talerzu
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy musztardę i lekko ubijamy
- Mięso przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem), zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej
- Następnie kładziemy mięso na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
- Upieczone mięso kładziemy na talerzach i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać np. z duszonymi pomidorami i grzybami lub z sałatką ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (50 g)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.