Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską
Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską
Przygotowanie
- Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski
- Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem
- Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie
- Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Awokado obieramy, przekrawamy i wyrzucamy pestkę
- Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
- Sparzone pomidory przekrawamy na pół
- Miąższ razem z awokado miksujemy blenderem, czosnkiem i wodą
- Wydrążone pomidory kroimy w kostkę mieszamy
- Mieszamy razem ze zmiksowanym płynem
- Dodajemy jarmuż i pokrojoną cebulę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
- Wkładamy na minimum godzinę do lodówki
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca
- Przekładamy szynkę do miski i jak trochę przestygnie, przekładamy na sito, żeby odsączyć tłuszcz
- Nalewamy porcję zupy i na wierzchu posypujemy chrupiącą szynką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia chłodników z innych składników.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Pomidor (340 g)
- Awokado (140 g)
- Szynka parmeńska (100 g)
- Jarmuż (100 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.