fbpx
Szukaj
open close

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski
  • Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem
  • Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie
  • Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, przekrawamy i wyrzucamy pestkę
  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Sparzone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ razem z awokado miksujemy blenderem, czosnkiem i wodą
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę mieszamy
  • Mieszamy razem ze zmiksowanym płynem
  • Dodajemy jarmuż i pokrojoną cebulę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca
  • Przekładamy szynkę do miski i jak trochę przestygnie, przekładamy na sito, żeby odsączyć tłuszcz
  • Nalewamy porcję zupy i na wierzchu posypujemy chrupiącą szynką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia chłodników z innych składników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Pomidor (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Jarmuż (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok (…)

WIĘCEJ >