Chłodnik z jarmużu
Chłodnik z jarmużu
Przygotowanie
- Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski
- Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy
- Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Awokado obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę
- Pomidory sparzamy (nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, wylewamy gorącą wodę i zalewamy na 1 minutę zimną wodą, następnie ściągamy skórkę z pomidora)
- Sparzone pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ
- Miąższ z pomidorów, jarmuż, awokado, czosnek oraz wodę razem blendujemy
- Wydrążone pomidory kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do zblendowanego płynu
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych chłodników.
Autor
Lista składników
- Woda (400 ml)
- Cukinia zielona (340 g)
- Awokado (140 g)
- Jarmuż (100 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.