Chłodnik truskawkowy
Chłodnik truskawkowy
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
- Usuwamy szypułki
- Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
- Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
- Wstawiamy na palnik i grzejemy
- Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
- Mieszamy, aż się równo rozpuści
- Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
- Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
- Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
- Porcjujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Woda (600 ml)
- Truskawka (200 g)
- Tapioka (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.