Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Przygotowanie
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i wkładamy do garnka
- Do garnka dolewamy zimną wodę (1 szklanka wody na 50 g mięsa), dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy przez ok. 30 minut
- Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut na małym ogniu
- Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy do ostygnięcia
- Boćwinę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut
- Warzywa wyciągamy z wywaru, miksujemy i odkładamy do ostygnięcia
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki
- Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Mięso kroimy w paski
- Masę warzywną łączymy z bulionem i śmietaną
- Dodajemy jaja, ogórka, mięso oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Chłodnik doprawiamy sokiem z cytryny, słodzikiem i przyprawami (solą i pieprzem)
- Gotowy chłodnik podajemy mocno schłodzony
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Liść buraka (boćwina) (560 g)
- Wołowina karkówka (250 g)
- Śmietana 18% (240 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Ogórek długi (170 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.