Chłodnik jogurtowy z ogórkami i miętą
Chłodnik jogurtowy z ogórkami i miętą
Przygotowanie
- Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie przenosimy ogórka na sitko, oprószamy solą i odkładamy na ok. 15 minut, aby wypłynął sok
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
- Miętę kroimy w paski i dodajemy do miski
- Do miski wlewamy jogurt i mieszamy
- Następnie stopniowo wlewamy do miski tłuszcz i sok z cytryny, cały czas mieszając
- Opcjonalnie dolewamy wodę, jeśli chłodnik ma być bardziej płynny
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (600 g)
- Ogórek długi (170 g)
- Woda (100 ml)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.