fbpx
Szukaj
open close

Chłodnik jogurtowy z ogórkami i miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b5b959c-9724-4dad-bae1-4cd49dc1dd88
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik jogurtowy z ogórkami i miętą

Przygotowanie

  • Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie przenosimy ogórka na sitko, oprószamy solą i odkładamy na ok. 15 minut, aby wypłynął sok
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Miętę kroimy w paski i dodajemy do miski
  • Do miski wlewamy jogurt i mieszamy
  • Następnie stopniowo wlewamy do miski tłuszcz i sok z cytryny, cały czas mieszając
  • Opcjonalnie dolewamy wodę, jeśli chłodnik ma być bardziej płynny
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jogurt naturalny (600 g)
  • Ogórek długi (170 g)
  • Woda (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne (…)

WIĘCEJ >